Troostplaats op kerkhof

‘Troostplaats’ op kerkhof van Onkerzele

Het kerkhof van Onkerzele wordt alle dagen bezocht door nabestaanden van hun dierbare overledenen. Dit wil ook zeggen dat een kerkhofbezoek nog steeds van deze tijd is en zal blijven.

Vorig jaar lanceerde het Lokaal Bestuur Geraardsbergen een initiatief om te werken aan een warme herdenkingscultuur in verschillende stappen: een jaarlijks terugkerend moment Reveil op 1 november, de inrichting van een aantal troostplekken en een coronaherdenkingsmonument.

De kerkraad van Onkerzele zag in dit initiatief wel mogelijkheden om in aanmerking te kunnen komen om een ‘troostplaats’ te integreren in het plaatselijk kerkhof. We zijn dan ook heel blij en dankbaar dat onze kandidatuur weerhouden werd door het Lokaal Bestuur.

De kerkraad maakte het ontwerp en het werd een zeshoek met op elke hoekpunt een haagbeukboom (Carpinus Fastigiata). Tussen de bomen is een taxushaagje (Taxus Baccata) aangeplant, dat weinig onderhoud vergt. Het gras van de binnenruimte werd afgeschraapt en voorzien van een waterdoorlaatbare verharding. In de ‘troostplaats’ staan drie zitbanken in kunststof (houtstructuur).

De jongste jaren sneuvelden er door stormwinden een aantal bomen rondom de kerk en het kerkhof. Van de overheid moeten er dan nieuwe bomen in de plaats komen. Met het aanplanten van de haagbeukbomen voldoen we aan die verplichtingen.

Kerkhofbezoekers kunnen vanaf nu gebruik maken van deze nieuwe opportuniteit om bij goed weer even te bezinnen, tot rust te komen, te rouwen om overledenen. Maar onze Sint-Martinuskerk biedt ook nog steeds de mogelijkheid om in stilte te vertoeven of een kaarsje te ontsteken. Onze kerk is immers elke dag toegankelijk van 9 tot 17u.

Kerkraad Sint-Martinus Onkerzele